Alpine Award-voittajat on nyt valittu!
Mielenkiintoisia ja ansiokkaita Alpine Award-hakemuksia tuli yhteensä 6 kappaletta. Stipendiä haettiin vuoriprojektien lisäksi myös yhteiskunnallisesti sekä ekologisesti suuntautuneisiin hankkeisiin. Alpine Award-stipendin taustalla olevat arvot näkyivät jokaisessa hakemuksessa, joten valitsijaraati olikin aika tiukassa paikassa stipendin saajaa valitessaan.
Kahden kärkeen nousseen korkeatasoisen hakemuksen välillä valitsijaraati ei osannut enää tehdä eroa, joten stipendi jaettiin kahden projektin kesken.
1) Chile Patagonia, Torres del Painen vuoristo: Torre Central, vapaanousu reitille Via Della Mamme (800m, 6b, A3). Köysistön jäsenet: Lauri Hämäläinen, Matti Kivinen, Rami Valonen, Olli Koiso-Kanttila. Köysistön tavoitteena on kiivetä reitille ensimmäinen vapaanousu. Via Della Mammen avasi 1992 italialainen köysistö, nousu on toistettu vain kerran vuonna 1996. Tämän jälkeen reittiä on yritetty kiivetä joitakin kertoja, ja eräs amerikkalaisryhmä on vapauttanut suurimman osa reitistä, mutta täysin vapaa nousu on jäänyt vain haaveeksi pääasiassa sääolosuhteiden vuoksi.
2) USA, Alaska, Denali, alppityylillä reitille Slovak Direct (WI6, M6, A2, 3000m). Köysistön jäsenet: Juho Knuuttila ja Juha Sillanpää. Slovak Direct on pitkä ja haastava tekninen reitti, joka on kiivetty ensimmäisen kerran 1986 ja toistettu tiettävästi kuusi kertaa, edellisen kerran neljä vuotta sitten. Reitin vaativuutta lisäävät Denalin korkeus, riiippuvuus lumiolosuhteista ja eteläseinän vaikea saavutettavuus.
Molemmat hankkeet ovat haastavia, mutta köysistöille realistisia ja köysistöjen jäsenille seuraava askel eteenpäin kiipeilyuralla. Kaikki köysistöjen kiipeilijät ovat kokeneita kiipeilijöitä, jotka ovat kiivenneet nousujohteisesti kallioreittejä ympäri maailmaa. Molemmat köysistöt edustavat vastuullisia kiipeily- ja luontoarvoja ja pitävät hankkeensa myös hyvänä harjoitteluna tulevaisuuden suunnitelmiaan varten. Kiipeilysuunnitelmat onnistuessaan nostavat suomalaisen alppikiipeilyn tasoa sekä edistävät suomalaisen kiipeilykulttuurin tunnettavuutta kansainvälisestikin.
Alpine Award-työryhmä kiittää kaikkia hakemuksen lähettäneitä ja kannustaa heitä toteuttamaan hyvät ja ansiokkaat suunnitelmat vaikka hakemus ei johtanutkaan toivottuun lopputulokseen. Alpine Award-sivustolla ja somessa voi seurata köysistöjen valmistautumista ja matkaa.
Alpine Award-stipendi tulee taas haettavaksi seuraavan kerran syksyllä 2017.