Finnish Alpine Award –hankkeen taustat

Posted on Posted in Blogi

Suomalaista vuori- ja alppikiipeilyä edistämään on reilu vuoden päivät puuhattu hanketta, jolla voitaisiin osittain madaltaa taloudellista kynnystä toteuttaa uusia latua avaavia vuoristohankkeita itsenäisesti, mutta kestävällä ja ympäristöä suojelevalla tavalla.

Sponsoreiden saaminen on Suomessa ollut isommissa vuoristohankkeissa kovan työn takana ja silloinkin pitkälti varusteisiin keskittynyttä. Finnish Alpine Awardilla halutaan helpottaa seikkailijoiden taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa unelmansa hanke ja nostaa suomalaisen vuorikiipeilyn tasoa entisestään.

Alpine Awardin idea sai alkunsa keväällä 2015 Phil Cramptonilta, yhdysvaltalaiselta kiipeilyorganisaattorilta ja juuri menehtyneen Samuli Mansikan läheiseltä ystävältä, joka oli kanssamme Helsingissä muistelemassa ystäväämme ja illastamassa pienellä porukalla Samun läheisten kanssa.

Tunsin Philin jo vuoden 2006 Cho Oyu –retkeltä, jolloin Samulin onnistui nousta uransa ensimmäiselle 8-tonniselle ilman lisähappea. Lisäksi Heimosen Kari Aventuralta oli ollut jo vuosia yhteydessä Philin kanssa Samulin työskennellessä sekä Aventura –matkatoimistolla, että Philin Altitude Junkiesilla oppaana.

Illallisella oli mukana myös Jussi Haara, Samun pitkäaikainen ystävä ja alppikiipeilykaveri.

Phil kertoi tuolloin alustavasti ajatuksestaan suomalaisesta stipendistä, joka voitaisiin jakaa vuosittain parhaalle kiipeilyhankkeelle. Tällainen on tyypillistä Yhdysvalloissa, mutta lopulta Karin kutsumana aloimme pohtia, kuinka tämä saataisiin istumaan suomalaiseen ympäristöön. Kesti kuitenkin pitkälle syksyyn, ennen kuin ensimmäinen kokous saatiin järjestettyä, jolloin paikalla olivat Kari Heimonen, Joel Ormala, Noora Sotaniemi, Kalle Viira, Jussi Haara, Niina Miettinen, sekä minä. Myöhemmin joukkoon vakiintui myös Alppikerhon puheenjohtaja Reima Karhila.

Asiat ovat edenneet tämän ryhmän panoksella mahtavasti siihen pisteeseen, että hanke voidaan julkistaa nettisivuineen, palkinnon hakuaikoineen ja tietysti hankkeen arvoineen päivineen. Eikä unohdeta yhdelle tai useammalle jaettavan palkintopotin suuruutta, joka on nyt kirjoitushetkellä himpun verran yli 2000 €.

Summasta voi olla montaa mieltä, mutta on varmaa, että suomalaisia kiipeilyhankkeita se helpottaa osaltaan tuntuvasti ja joissakin tapauksissa aivan ratkaisevastikin.

Oma motiivini olla hanketta edistämässä on selvä. Jos aikanaan minulla olisi ollut tällainen palkinto saavutettavissa vain hakemuksen jättämällä, ei olisi ollut kahta sanaa olisiko kannattanut. Sponsorihakemusten ja markkinointisuunnitelmien laatiminen oli huomattavasti työläämpää ja monimutkaisempaa 2000 –luvun alussa ilman kunnollisia nettiyhteyksiä ensimmäisellä kännykälläni tapaamisia sopiessani. Kiitokset siis jokaiselle mukaan sitoutuneelle taholle, joiden kohtuullisista panoksista on yhdessä saatu tuntuva ja tavoiteltava potti kasaan.

Kiitos myös työryhmälle. On mahtavaa, että ystävän poismeno on tutustuttanut meidät kaikki tämän tiiviin projektin ympärillä. Näin Samun perintö konkretisoituu yhteiseen tekemiseen ja kestävän kehityksen mukaisiin vuoriprojekteihin.

Ole hyvä ja hae alpineaward.fi -sivuilla!

Jere Pettersson

Finnish Alpine Award –työryhmä